Muzica ambientală și importanța ei pentru afacerea ta

Muzica are un mod impresionant de a ne intra în suflet și minte. Muzica ne afectează în subconștient, având efecte asupra stării de spirit, a nivelului de energie, amintirilor și chiar a comportamentului. Tocmai din acest motiv, muzica ambientală are efecte pozitive asupra oricărei afaceri. În articolul de azi, vom vorbi despre modurile în care muzica ambientală afectează afacerea ta. Iată câteva dintre aspectele asupra cărora această muzică are impact:

  • Experiența cumpărătorului
  • Identitatea brandului
  • Loialitatea cumpărătorilor
  • Veniturile din vânzări
  • Productivitatea angajaților

Au fost realizate studii de cercetare, ale căror rezultate au demonstrat că muzica ambientală are legătură cu performanța afacerii. Chiar și așa, muzica rămâne una dintre cele mai puțin utilizate unelte pentru succesul afacerii. Însă, prin intermediul acest articol, ne dorim să te ajutăm să realizezi importanța muzicii ambientale asupra afacerii tale. 

Efectele pe care le are muzica ambientală asupra experienței cumpărătorului

Se spune că prima impresie este cea mai importantă. Este important pentru orice afacere să se asigure că fiecare interacțiune cu clienții săi este una constructivă. Din momentul în care cumpărătorul intră în magazin și până iese, fiecare pas pe care îl face prin magazin trebuie să fie încărcat de valoare. Iar muzica joacă un rol esențial în acest proces. 81% dintre consumatori spun că muzica ambientală din magazine le îmbunătățește starea de spirit, în timp ce 71% spun că muzica ajută la crearea unei atmosfere plăcute, în general. 

Atunci când cumpărătorii se simt bine într-un spațiu, se comportă ca atare. Știai că simplul fapt de a auzi muzică pe placul clienților crește șansa cu 24% ca aceștia să cumpere un produs? Tocmai din acest motiv, nu este deloc surprinzător că 84% dintre companiile care se concentrează pe îmbunătățirea experienței cumpărătorului raportează creșteri în vânzări.

Cum îți construiește muzica ambientală identitatea brandului?

În prezent, firmele caută în permanență metode noi de a-și crește brandul, de a se diferenția de alte branduri similare. Iar în acest sens, experiența cumpărătorilor joacă un rol esențial. Muzica este o metodă directă și eficientă din punct de vedere al costului pentru a stabili o relație bună și a induce o stare de spirit pozitivă publicului țintă. 

Avem obiceiul ca, atunci când ne gândim la componentele care constituie brandul sau experiența cumpărătorilor, să avem în vedere doar elementele vizuale, cum sunt semnalele, logoul brandului, decorul și altele asemenea. Tindem să uităm că și sunetul joacă un rol vital în stabilirea identității brandului. Conform rezultatelor unui studiu, 96% dintre brandurile care folosesc muzică pentru a-și afirma identitatea rămân mai ușor în memoria consumatorilor.

Influența muzicii ambientale asupra loialității cumpărătorilor

Se știe că un client fericit este un client care va reveni. Atragerea unui nou cumpărător este de 6 ori mai costisitoare decât păstrarea unui client existent. În plus, șansele de a face o vânzare sunt cu 50% mai mari în cazul unui client existent. Așadar, o bază de clienți care revin este o metodă ușoară de a menține volumul de vânzări. Însă păstrarea încrederii cumpărătorilor necesită mai mult efort. 

În acest sens, muzica poate fi o strategie eficientă. Coloana sonoră aleasă joacă un rol important în crearea bazei de clienți. Atunci când muzica rezonează cu valorile, preferințele și aspirațiile clienților, aceasta are efecte benefice, întrucât poate crește sentimentul de apartenență a persoanei la brand și, implicit, cresc șansele de a reveni ca și client.

Conform unor studii, s-a demonstrat că 31% dintre consumatori au declarat că s-ar întoarce la un anumit magazin dacă le-a plăcut muzica, iar 21% au răspuns că ar recomanda afacerea respectivă. Astfel se explică de ce peste două treimi dintre deținătorii de afaceri susțin că muzica încurajează revenirea clienților. Muzica îi face pe clienții tăi ideali să se simtă bineveniți când intră în magazin, înțeleși atunci când sunt înăuntru și mai dispuși să revină odată ce au plecat.

Impactul pe care îl are muzica ambientală asupra veniturilor din vânzări

Până acum, ai văzut cum muzica ambientală are efecte asupra experienței cumpărătorilor, identității brandului și loialității cumpărătorilor. Există vreo metodă care să demonstreze legătura dintre această muzică și vânzări? Desigur că există! Conform unui studiu, s-a demonstrat că muzica lentă reduce viteza de deplasare a clienților prin magazin. În plus, această muzică determină o schimbare în comportamentul clienților, care duce la creșterea cu 38% a vânzărilor. 

Totuși, este bine de reținut că nu există un anumit tipar de muzică pentru creșterea vânzărilor. Însă, atunci când muzica ambientală este combinată cu alte aspecte care țin de atragerea clienților, există un impact cuantificabil al acesteia asupra vânzărilor.

Influența muzicii ambientale asupra productivității angajaților

Alături de clienți, mai există un grup de persoane asupra cărora muzica ambientală are efect, iar acest grup este cel al angajaților. Există diverse strategii pentru creșterea productivității angajaților, iar muzica este una dintre cele mai simple schimbări pe care le poți implementa în cadrul afacerii pe care o conduci. 

Un studiu recent a demonstrat că 81% din personalul angajat a dovedit a avea o mai bună productivitate când ascultă muzică. 

Muzica este o unealtă de management extrem de puternică pentru creșterea eficienței forței de muncă. Ea poate avea o influență benefică asupra moralului și motivației angajaților, fapt care duce la creșterea productivității și, implicit, a creșterii afacerii.

Această creștere a productivității este atribuită proprietăților muzicii de a îmbunătăți starea de spirit. Acest lucru explică de ce 74% dintre angajații cărora le place muzica iubesc să meargă la serviciu atunci când acolo merge muzică ambientală. În plus, 75% dintre proprietarii de afaceri consideră că faptul că le permit angajaților să asculte muzică ajută la crearea unei relații de echipă.

Cum să folosești muzica ambientală în beneficiul afacerii tale

Așa cum ai văzut, muzica ambientală are beneficii numeroase și importante asupra afacerii. Pentru a beneficia de acest tip de muzică, este suficient să apelați la un serviciu de in store radio business, care oferă muzică ambientală b2b cu drepturi de autor. 

Lăsați o solicitare și veți primi o ofertă comercială pentru afacerea dvs.

Prin trimiterea datelor, sunteți de acord cu politica de confidențialitate.